Halti Team urheilija maastohiihtäjä Ristomatti Hakola

HALTIN JA HIIHTOMAAJOUKKUEEN HIIHTOKOULU OSA 5: VAPAAN TEKNIIKAT


Haltin ja Suomen hiihtomaajoukkueen hiihtokoulussa on 7 osaa, joissa pureudutaan hiihtolenkille pukeutumiseen, hiihtovälineisiin ja -varusteisiin sekä molempiin hiihtotekniikoihin; perinteiseen ja vapaan hiihtoon. Hiihtokoulun viimeiset osat antavat edistyneimmät vinkit sekä perinteisen että vapaan hiihtotavan harrastajille. Jokaisen hiihtokouluosan lopussa on löydettävissä myös ”pro tip” eli vinkki, joka hiihdon harrastajan kannattaa painaa mieleensä. Pääosissa hiihtokoulussa esiintyvät Suomen hiihtomaajoukkueen hiihtäjät Ristomatti Hakola ja Anne Kyllönen. Hiihtokoulun osioissa nähdään myös vilahduksia hiihtomaajoukkueen treeneistä.

 

 Katso video Youtubesta

VAPAAN TEKNIIKAT

Hiihtokoulun 5. osassa käydään läpi vapaan hiihtotavan eli luisteluhiihdon tekniikoita maajoukkuehiihtäjä Ristomatti Hakolan opastamana. Luisteluhiihdossa löytyy viisi eri tekniikkaa. Kaikkien tekniikoiden äiti on Wassberg-tekniikka, jossa työnnetään molemmille liu’uille. Se on hyvin nopea tasaisille ja loiviin ylämäkiin käytetty tekniikka. Kilpahiihdossa sitä on alettu käyttämään yhä enemmän myös yhä jyrkempiin ylämäkiin. Wassberg, eli ”Wassu” on kuitenkin myös se kaikkein raskain tekniikka, sillä se vaatii hyvää tasapainoa kun pitää seistä molemmilla puolilla liukua. Myös rytmi on erittäin tärkeä.

Toinen tekniikka luisteluhiihdossa on Mogren eli ”Molle”. Se on nopeampi kuin Wassu ja sopii tasaisille maastoille ja alamäkiin sekä nopeille keleille. Pitkä liuku on Mollen pääasia.

Kun mäet jyrkkenevät vaihdetaan kuokalle. Parhaimmillaan kuokka on ylämäkeen sellaista, että sukset ovat yhtä aikaa ilmassa. Mogren ja kuokka ovat rytmitykseltään erilaiset, mikä sekoittuu useasti kuntoilijoilla. Kuokassa ylämäkihiihdossa jalka ja sauva osuvat samaan aikaan maahan. Mogrenissa taas työnnetään liukuvalle sukselle eli liuku on päällä ja siitä työnnetään toiselle puolelle.

Luisteluhiihdosta löytyy myös sauvoitta luistelu, joka on erittäin nopea tekniikka. Sitä käytetään nopeissa maastonkohdissa; loivissa alamäissä ja alamäkien lopuissa. Siinä kädet voivat olla joko paketissa lähellä vartaloa tai ne voivat rytmittää hiihtoa sivuilla, jolla saa lisää vauhtia.

Hitain tekniikka on vuoroluistelu eli ankka. Ankka sopii jyrkempiin mäkiin varsinkin kuntohiihtäjälle. Tämä on hyvin kokonaisvaltainen tekniikka, jossa syke nousee korkealle.

 

PRO TIP

Anne Kyllönen antaa vielä pro tipin: lenkin alussa on hyvä, että on vähän viileä tai jopa kylmä olo. Koska iho ja keho alkavat lämmetä lenkin edetessä niin on hyvä, että alla on lämpimiä kerrastoja, jotta loppulenkkikin on lämmin.

 

Katso seuraavaksi hiihtokoulun osa 6

Tutustu Suomen Hiihtomaajoukkueellakin käytössä oleviin hiihtovaatteisiin ja -asusteisiin. Koko Haltin maastohiihtomalliston löydät täältä.