Haltin ja Suomen hiihtomaajoukkueen hiihtokoulussa on 7 osaa, joissa pureudutaan hiihtolenkille pukeutumiseen, hiihtovälineisiin ja -varusteisiin sekä molempiin hiihtotekniikoihin; perinteiseen ja vapaan hiihtoon. Hiihtokoulun viimeiset osat antavat edistyneimmät vinkit sekä perinteisen että vapaan hiihtotavan harrastajille. Jokaisen hiihtokouluosan lopussa on löydettävissä myös ”pro tip” eli vinkki, joka hiihdon harrastajan kannattaa painaa mieleensä. Pääosissa hiihtokoulussa esiintyvät Suomen hiihtomaajoukkueen hiihtäjät Ristomatti Hakola ja Anne Kyllönen. Hiihtokoulun osioissa nähdään myös vilahduksia hiihtomaajoukkueen treeneistä.
PERINTEISEN VARUSTEET
Hiihtokoulun 2.osassa saadaan vinkkejä perinteisen hiihtotavan varusteisiin. Sukset ovat erittäin olennainen osa perinteisen hiihtämistä. Perinteisen sukset ovat hyvin erilaiset kuin vapaan sukset, joten jos kuntohiihtäjä haluaa harrastaa molempia hiihtotapoja, niin kannattaa hankkia omat välineet perinteiselle ja omat välineet vapaalle hiihtotavalle. Perinteisen suksien ehkä tärkein ominaisuus on jäykkyys. Suksien täytyy sekä pitää että luistaa samalla lenkillä. Suksien valinnassa kannattaa luottaa ammattitaitoisiin myyjiin.
-Hyvillä suksilla hiihtäminen on nautinto mutta huonoilla suksilla pito on haettava hartioista, toteaa Ristomatti Hakola.
Suksissa peruspointti on se, että kun seistään kahdella jalalla niin suksen ja lumen väliin jää tilaa, joten sukset luistavat. Kun taas seistään yhdellä jalalla ja ponnistetaan sukselta eteenpäin niin pito ottaa lumeen kiinni.
Perinteisen hiihtotavan sauvat ovat lyhyemmät kuin luisteluhiihdossa. Pituus on hyvä olla kainaloon tai olkapäähän asti. Muuta eroa perinteisen ja luisteluhiihdon sauvoilla ei ole.
Perinteisen monot ovat puolestaan hyvin erilaiset kuin vapaan monot. Perinteisen monosta puuttuu jäykkä varsi. Pohjan jäykkyys on olennainen; perinteisen monossa pohjan tulee olla joustava, jotta sen avulla on helppo ponnistaa. Vapaan hiihtotavan mono on puolestaan hyvin jäykkä.
Perinteisessä hiihtotavassa erittäin olennaista on voitelu. Pito pitää luoda suksen pohjaan ennen lenkkiä. Voitelullekin löytyy nykyisin vaihtoehtoja; esimerkiksi pitokarvasuksi, jota ei tarvitse joka lenkille voidella vaan pito on luotu itse suksen pohjaan integroidulla karvalla eli skinillä.
-Minun mielestäni kuitenkin parhaan nautinnon perinteisen hiihdosta saa pakkaskelillä purkkivoidelluilla suksilla, kun on itse onnistunut saamaan voitelun nappiin. On se hienoa mennä lenkin jälkeen saunaan ja miettiä kuinka hieno voitelija minä olen, nauraa Hakola.
PRO TIP
Ristomatti Hakola antaa vielä pro tipin:
-laturaivo on urpolle, terveisin latupoliisi Hakola, sanoo Rise vakavissaan mutta pilke silmäkulmassa.
Lue seuraavaksi hiihtokoulun osa 3
Tutustu myös Suomen Hiihtomaajoukkueellakin käytössä oleviin hiihtovaatteisiin ja -asusteisiin täällä. Tutustu myös koko Haltin maastohiihtomallistoon.